Inloggen (e-mail/wachtwoord)

chocolade

Geplaatst op: 14-03-2021
door: Harte
online cursist
Om met de deur in huis te vallen: ik ben niet zo van de chocolade.
Dat komt waarschijnlijk omdat ik in de buurt van de Blooker chocolade fabriek heb gewoond. Ik vond de lucht niet fijn, werd er misselijk van.
Kreeg ik van een tante een reep dan kostte het me moeite om "dank u wel" te zeggen.
nee, het wordt een ode aan de chocolade.
ik ben van de drop, van de zoute drop welteverstaan.
Tegenover mijn lagere school was een snoepwinkeltje genaamd "de Kindervriend". De nonnen van die school noemde het winkeltje "de kindervijand". Snoepen was slecht!! Slecht voor je tanden!!!maar daardoor werd de aantrekkingskracht alleen maar groter. Wisten die nonnen veel?
Onopgemerkt kon je niet binnenkomen. Als de deur openging kwam de klepel tegen de wand van de klok. Door dat lawaai klapte mijn snoepwens in elkaar, werd mijn schuldgevoel wakker maar al snel drongen de geuren mijn neus binnen. Het rook er zoet, naar kruiden, onbekende geuren. Uit andere landen? Heerlijk. ik kon daar uren staan ruiken en dromen. Was ik in het huisje van Hans en Grietje?
Ik zag zuurstokken, kaneelstokken, spekkies en schuimblokken, zwarte en zoute, zwart op witjes. Ik bleef altijd te lang dralen
De dames waren alleraardigst en geduldig. Ze vroegen dan ook nooit: wat zal het zijn vandaag? Of heb je al gekozen?
De zussen wisten van bijna alle kinderen wat zij ten slotte gingen kopen.
Plots hoorde ik de schoolbel. Het zakje met de schuine zoute droppen lag dan al op de toonbank. Het kostte een kwartje. Het in mijn hand warm geworden kwartje legde ik snel op de toonbank, rende de school in, de trap op, de schat (de droppen) nog in mijn hand. Dat zakje moest nog wel verstopt worden maar waar? Waar kon ik mijn schat veilig verstoppen? In paniek dook ik de w.c. ruimte in, keek om me heen. Nee, hier was mijn snoep niet veilig.
Voor ik het besefte had ik drop in mijn mond. Twee, drie grote schuine droppen, ik kon geen woord meer uitbrengen en dat was ook niet nodig. Ik genoot, mijn speekselklieren werden geprikkeld en gestimuleerd. Ik kwijlde van genot.
Ik kwam te laat de klas binnen, kreeg 'n standje van de juf maar dat kon me niets schelen. Ik moest nablijven en ook dat kon mee niets schelen.
De zak met drop was veilig, na het uitzitten van de straf kon ik verder gaan genieten. dat was een prima vooruitzicht.
Ik ben nu bijna zeventig en heb nog al mijn tanden en kiezen.

Reageer (0)