Inloggen (e-mail/wachtwoord)

Plaatjes, bandjes... of Buddies?

Geplaatst op: 18-06-2012
door: Stien Snijder
cursist

Je kon er tot maandag jongstleden niet omheen: de Oranje-parafernalia. Ruim voordat het fluitsignaal van het EK te horen was, werd ons land overspoeld door producten die de feestvreugde rondom dit Oost-Europees getinte event moesten vergroten. Zo zagen we nieuwe en bekende carnavaleske uitdossingen – pruiken, hoofddeksels, brillen, shirts, hesjes, boa’s etc. –, allerhande lawaai makende objecten, en natuurlijk de ‘bij besteding van een x bedrag’ gratis te ontvangen Oranje-goodies. Wie regelmatig tv kijkt of naar de radio luistert, ontkwam – tot eergisteren dus – niet aan de EK-supermarktreclames.


Albert Heijn strooit – ook nu onze jongens weer bij moeders thuis zijn – met voetbalplaatjes; tot groot genoegen van veel jongetje die dromen (droomden?) van een carrière als profvoetballer. Azend op nog ontbrekende plaatjes stonden (staan?) zij bij de ingang – en zelfs bij de kassa’s – van een van de ruim 700 AH-winkels, klaar om te scoren. Dat dit tot grote ergernis bij de klant leidde (leidt?) – vooral bij de voetbal verfoeiende –, die bij elke gang naar de winkel belaagd werd (wordt?) door een stel ‘onopgevoede vlegels’, behoeft geen uitleg.


Supermarktketen Plus gaat onverdroten door met het uitdelen van maar liefst 34 Juicharmbandjes, hoewel een kinderarm snel gevuld is. Als moeder, oma, buurman of buurvrouw voor ten minste 480 euro aan Plus-boodschappen heeft gedaan, is de verzameling compleet en vormen alle bandjes samen het woord HOLLAND.


Ten slotte is er nog de Coop. Deze coöperatie introduceerde dit EK de Oranje Buddie. Bij besteding van 20 euro krijgt de klant er één van de 24. Voordat ze allemaal zijn gespaard, moet degene die over de boodschappen gaat ook bij deze keten maar liefst 480 euro besteden. Maar dan heeft hij of zij ook wat! – of beter: zijn of haar kind, kleinkind, neefje, nichtje, buurmeisje… Namelijk een oranje ‘knuffelgezichtje’ aan een ringetje, verkleed als Oranje-fan of in de vlagkleuren van een van de deelnemende landen.


En – nu komt het! – als je op het knoppie in het koppie drukt, hoor je een vrolijk lachgasstemmetje zingen. Op het repertoire staan alom bekende voetbaldeuntjes als ‘Olé, olé olé olééé’, ‘Nederland die heeft die bal…’ en ‘Hup Holland hup’. Maar ook het – bij mij althans – minder bekende ‘Oei, oei, oei, dat was me weer een loei’ kwinkeleert je tegemoet.


Overigens kwam ik er tijdens het schrijven van deze column pas achter waarom ik een groot aantal Buddies niet verstond: twee derde is allochtoon. Ze ‘zingen’ dus niet allemaal in het Nederlands...


Reageer (1)