Inloggen (e-mail/wachtwoord)

Mijn serre, mijn atelier 1

Geplaatst op: 06-10-2020
door: Marleen Schlatmann
online cursist

Het is grijs en het regent, het druilt. Ik kijk door de grote glazen pui die uitkijkt op de tuin waar de herfst net begonnen is .


Aan beide kanten van de tuin staan schuttingen begroeid met klimhortensia en klimop. Achter, over de hele breedte van de tuin staat een grijs geverfde houten schuur met 2 raampjes en in het midden een deur met ruitjes. De schuur is begroeid met roze rozen. Er zitten er nog een paar aan. De 2e bloei. Ze buigen zachtjes heen en weer . De vlinderstruik is ook in beweging en wiegt af en toe naar voren. Er staan nog een paar half verlepte geraniums. Nog net te goed om op te ruimen.

Ik zit midden in de kamer achter mijn werktafel. Naast mijn laptop rechts mijn mobiel, mijn agenda, een speciaal opschrijfboekje  en een kop dampende thee, links een mandje met allerlei rommeltjes, pennen, papier, plakband enz.

Vandaag woon ik hier precies 7  jaar in deze 30 ter jaren benedenwoning met een aangebouwde serre . De serre, de tuin en de schuur gaven juist de doorslag om dit huis te kopen. Het is er licht door die glazen schuifwand en in het plafond een grote vierkante perspex koepel. Dat hebben de vorige eigenaren allemaal zo laten maken. 

De serre staat aan 3 kanten vol met hoge witte IKEA kasten. Ze reiken bijna tot aan het plafond. Rechts van mij 2 kasten naast elkaar met aan de bovenkant glazen deuren en onder dichte kastjes. Ik kan er al mijn material in kwijt. Rieten mandjes, vilt en stapels Afrikaanse stoffen. Allemaal te zien achter het glas. Achter mij een grote kast met onder 3 brede laden waarin ik mijn kunstwerken kwijt kan die ik de laatste jaren hier gemaakt heb. Boven die laden 2 deuren waarachter plaats is voor mijn kleding. Deze kast gaat zelfs de hoek om naar een stukje van de linker muur. Op de rest van die muur heb ik een "moodbord "gemaakt met allerlei inspiraties, kleine proefjes van textiel en kaarten van mijn favoriete kunstenaars. Onder dat "moodbord " is een witte plank bevestigd waarop een radiootje staat en werkmateriaal zoals een zwart emaille bord met inkten, potloden, scharen, touw enz. Dwars op deze plank op dezelfde hoogte en dus midden in de kamer staat mijn werktafel. Ook wit. Daarachter zit ik nu te werken en te schaven aan mijn tekst.

Aan de rechterkant van de serre is een schuine wand waar een abstract schilderij van mezelf hangt. Het beslaat de hele muur. Daarnaast op een ander muurtje hangt een ingelijste aquarel met een blote vrouw.  Die heb ik van een vriend gekocht. Daaronder hangt een kleine T.V.

Verder een IKEA grijs roltafeltje , je kent ze wel die je zo naast je tafel kan rollen. In het bovenste vak allemaal kwasten, lekker oud, de houten stelen helemaal vol met verf. De haren grijs en stug. Onderin oude doeken en potten acrylverf. Daarnaast in de hoek heb ik laatst een nieuwe plant gekocht. Een gatenplant. Hele grote lichte glimmende bladen zijn net uitgekomen. En oh ja er staat ook schuin voor mijn tafel een ouderwetse rieten stoel. Ik heb hem al 35 jaar.

 Vorige week stond deze plek nog vol met schilderspullen. Die heb ik nu opgeruimd om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen.

Hoewel deze ruimte niet eens erg groot is heeft alles zijn plekje, het is overzichtelijk. Het straalt rust, reinheid en regelmaat uit.

Hier voel ik me thuis. 


Reageer (2)